Selasa, 3 Mei 2016

Sotong Sumbat Masak Lemak


 Hari ni tekak teringin makan sotong sumbat..... Dulu pernah buat sambal tumis sotong sumbat telur..
Kali ni,  sotong sumbat kentang + ayam. Resepi masak lemak ni resepi mak mentua... Sekali rase terus terpikat.

Bahan-bahan:

  • Sotong sederhana besar dan nipis
  • Kunyit hidup - agak2 le... ditumbuk halus
  • Serbuk jintan manis 
  • Setengah inci halia - ditumbuh halus
  • Bawang blender(  Bawang putih + bawang merah) * saya memang standby dlm peti,  senang nak memasak.. Malas nak kupas bawang hari2... 
  • Santan. 
  • Asam keping sekeping
  • Bawang besar di potong bulat2, untuk hiasan
  • Cabai muda untuk hiasan. 


Bahan untuk sumbat dalam sotong:

  • Isi ayam - dipotong kecil2 atau dadu
  • Kentang - kentang dipotong dadu
  • Daun sup & daun bawang(  Di racik halus)
  • Serbuk lada hitam
  • Garam secukup rasa & apa2 penambah perisa jika perlu


Cara2..

1) Kentang di kupas kulit dan di potong dadu, kemudian di rebus,  agak2 dah hampir lembut,  masukkan        isi ayam yang di cincang halus tadi
2) Kemudian angkat kentang dan isi ayam,  toskan guna penapis ye. Masukkan dlm satu mangkuk,                  kemudian masukkan daun bawang, daun sup,  serbuk lada hitam dan garam secukup rasa.  Rase                sendiri,  agak2 tak cukup tambah la apa2 penambah perisa lain.  
3) Gaulkan sampai semuanya sebati. 

isi rupanye setelah di campur bahan2 tadi.


4) sumbatkan isi tadi ke dalam sotong yang sudah di bersihkan.  Kemaskan sotong yang sudah di isi              kentang tadi dengan lidi halus @ lidi pencungkil gigi tu. 

Rupanya setelah disumbat kentang
5) Tumiskan bawang blender tadi bersama kunyit dan halia yang telah ditumbuk halus.  Tumis sehingga wangi. Masukkan serbuk jintan manis tadi.. 
6) Setelah bahan tumis tadi sudah hampir masak atau wangi,  masukkan sotong yang di sumbat tadi..
7) masukkan asam keping dan penambah perisa lain.  Agak2 sotong sudah masak,  masukkan santan secukupnya... bagi yang suka kuah banyak,  tambah sedikit air. 
8) Akhir sekali,  masukan bahan2 hiasan tadi,  bawang dan cabai muda. 
9) masak sekejap dan boleh di hidangkan.. 



1 ulasan:

Nur haura afeeya berkata...

*Assalamualaikum, jom sebarkan berita ni sberapa byk yg mgkin utk membantu org yg memerlukan, terima kasih smua..aaminn.*

Sy En.Mohd Zuhairi bin Noordin , pengasas produk herba dr hutan. Sy mnjual herba warisan yg mampu mrawat smua jenis kanser dari tahap 1 ke tahap 4 dan utk pengidap resdung kronik. Herba warisan dr hutan belantara ini tak mganggu rwatan kimoterapi. Ia blh diambil smasa rwatan hospital, malah lg baik jika berubat bsama spya lg cpt sembuh. Daun² herba trpilih ini sudah trbukti brkesan kpd rmai pesakit kanser & ianya sukar dijumpai, malah belum ada mna² syarikat yg mngeluarkn herba ini. Ia herba khusus mrawat kanser & resdung yg kronik. Fokus herba ni ialah mbunuh sel kanser hingga ke akar umbi spya kanser tak berulang lg.Jgn biarkan pnyakit menghuni dlm tubuh hingga kronik. Ia akn merebak ke organ lain.Bila dh merebak ia mnyukarkan rawatan. Herba bkn bnda asing lg. Jgn was² lg, sejak beratus thn herba dh digunakn oleh nenek moyang kita. Benda natural tak mganggu rawatan moden. Bkn pesakit kanser pun blh minum utk mencegah kanser. Utk psakit kanser, sy akn bantu hingga sembuh,memberi saranan & motivasi bgaimna utk hadapi kanser. Sy dh jumpa rmai psakit, kita blh brkongsi pndapat utk rawat smpai sembuh. Rmai psakit sy dh sembuh,anda bila lg?
Hubungi utk order & pertnyaan:
*En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570*