Request by En Suami. Kueh koci sagu..
Bahan-Bahan..
* Daun pisang yang sudah disalai.
* 1 Cawan sagu
* 1 cawan air pandan( Daun pandan diblender)
* kelapa parut
* gula merah / gula melaka
* 1 sudu gula pasir
Cara2 nak buat sagu.
* Sagu direndam dengan air pandan, kalo nak hijau lagi, tambah pewarna hijau, selama 10 minit
* setelah sagu agak2 kembang... toskan sagu tersebut.
Cara2 nak buat inti
* masak gula melaka atau gula merah bersama air sehingga cair.
* Kemudian masuk kelapa parut tadi. Kaco sehingga agak kering.
* Akhir sekali... Daun pisang tadi buat kelongsong macam kon. Kemudian, masuk sagu agak2 3/4 kelongsong tadi. Agak2 boleh libat la.
* Kemudian buat lubang dalam sagu tadi untuk dimasukan inti kelapa tadi.
* Kemudian kukus kan dengan api besar selama 1 jam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan